Na zemlji raste oko 140.000 vrsti gljiva, ali nauci je dostupno svega 10 % od ovog broja. Tradicionalna medicina Kine, Japana i Koreje koristi gljive više od 5000 godina za održavanje i poboljšanje vitalnosti i zdravlja, kao i za liječenje mnogih oboljenja. Zato su i istraživanja o njihovoj ljekovitosti najviše rađena u institutima, laboratorijama i na klinikama Japana i Kine. Zapadna civilizacija tek posljednjih decenija dvadesetog vijeka počinje da otkriva ovaj čudesni svijet. Dok se u Kini, Japanu, Rusiji, Njemačkoj, Kanadi, Francuskoj i Americi već godinama prave preparati na bazi gljiva, kod nas se o tome malo zna. Savremena istraživanja dokazala su da mnoge gljive imaju izuzetno djelotvorna svojstva na zdravlje čoveka. Neke od njih, u stara vremena bile su rijetke u prirodi, pa su bile rezervisane samo za najbogatije. Danas se one uzgajaju, pa u njihovoj dobrobiti i povoljnom uticaju na zdravlje mogu uživati svi. Koriste se i u svrhu prevencije, ali i kao odlična dopuna zvaničnim metodama liječenja.

Gljive imaju izuzetno veliku hranljivu vrijednost. Njihov najvažniji sastojak čine proteini kojih ima 1-4% u svježim, tj. 10-45% u suhim plodovima. Sadrže sve esencijalne aminokiseline neophodne za život ljudi. Ugljičnih hidrata ima oko 3% u svježim, odnosno 32% u suhim plodovima. Posebnu vrijednost čine i vitamini, prije svega iz grupe B (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 ), zatim beta karoten (provitamin vitamina A), vitamin C i ergosterol (provitamin vitamina D). Pored navedenog bogate su i mineralima: fosforom, natrijumom i kalijumom, a u manjim količinama sadrže gvožđe i kalcijum.

Ovi šumski plodovi veliki su izvor polisaharida sa antitumornim i imunostimulacionim dejstvima. Zbog svega su ogroman potencijal za stvaranje novih i moćnih farmaceutskih proizvoda. Savremena proizvodnja lijekova nezamisliva je bez nižih oblika gljiva i buđi. Dobro poznat penicilin napravljen je od gljivice Penicillium notatum, od koje se danas prave i mnogi drugi antibiotici. Već nekoliko decenija se polisaharid pod imenom lentinan, iz japanske gljive Shiitake, koristi u farmaceutskoj idustriji i oficijelnoj medicini. Polisaharidi u gljivama sprečavaju onkogenezu, imaju direktno antitumorsko dejstvo na razne alogenetske i singenetske tumore i sprečavaju metastazu tumora. Oni ne napadaju direktno ćelije raka, već postižu svoj antitumorski efekat djelujući na različite imuno činioce. Antitumorsko dejstvo kod polisaharida zahtijeva jednu netaknutu, čitavu T-ćelijsku komponentu; njihovo dejstvo se posebno vrši preko timusno-zavisnog imunomehanizma. Praktična primjena ne zavisi samo od bioloških karakteristika, već i od biotehnoloških mogućnosti.

Ljekovite gljive imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo, štite ljudski organizam od jonizujućeg zračenja i imaju niz drugih pozitivnih učinaka na rad svih organa: čiste jetru, bubrege, krvne sudove, učestvuju u regeneraciji bronhijalnog epitela, pomažu u liječenju šećerne bolesti, reume i arterioskleroze.

Antibakterijsko djelovanje gljiva zasniva se na produkciji antibiotika koji su najčešće sekundarni metaboliti. Gljive blokiraju razvoj bakterija antibioticima, što je posebno važno u vrijeme kada bakterije ostvaruju rezistenciju na postojeće antibiotike (hemijski sintetizirane). Dokazano je da u visokom procentu utiču i na povećanje imuniteta, jer podstiču produkciju interferona, zatim interleukina 1 i interleukina 2, a preko njih makrofaga, velikih ćelija-ubica tumora. Stimulišući proizvdonju citokina, malog proteina, polisaharadi pomažu makrofagu da zaustavi rast tumorskih ćelija ili da ih modifikuju kako bi ih organizam lakše prepoznao i uništio. Posebno stimulišu T'- limfocite, ovi makrofage i organizam počinje da luči perforin, visokomolekularni protein, koji stvara zaštitu u spoljnoj membrani tumorskih ćelija usljed čega one gube tečnost i umiru.
Uloga gljiva i u prirodi izuzteno je velika, pa ih zbog toga nazivaju zaštitnicama života. Razlažući organsku materiju one dolaze u neposredni kontakt sa mnogim otrovima koji su za žive organizme veoma opasni. Zbog toga su stvorile odbrambene mehanizme u odnosu na otrove iz prirodnog okruženja u kome se nalaze, kako bi ispunile ekološki zadatak čistača prirode.

Ljekovite glive utiču na jačanje zdravih dijelova organizma, koji zatim započinju borbu protiv bolesti. Uspostavljajući ponovo izgubljenu prirodnu ravnotežu, čovjek dobija bitku i sa najopakijim bolestima današnjice. Zbog svega navedenog istraživanja iz ove oblasti idu sve dalje a ljekovite gljive su sve zastupljenije na Zapadu.

Mnoge od ovih dragocjenih gljiva uzgajaju se strogo, na ekološkim prostorima ali mnogima se ne zna pravo porijeklo kao ni način prerade. Iz tog razloga izuzetno je važno koristiti proizvode koji su laboratorijski kontrolisani kao i naći proizvočača sa dugom tradicijom i zadovoljnom klijentelom. Firma Hawlik je sa svojim tridesetogodišnjim iskustvom i prepoznatljivim kvalitetom izborila vodeće mjesto u radu sa ljekovitim gljivama, posebno u Njemačkoj i Švajcarskoj. Pošto je prerađivanje gljiva, naročito ekstrahiranje, skup i odgovoran posao, važno je dobro se informisati gdje i od koga nabavljati ove proizvode.

Bojnička 44 - Sarajevo
(+387) 33 76 09 01